Simcenter Amesim battery development showcase

Mixed reality toepassing voor Siemens Digital Industries

  • Mixed Reality
  • AR
  • VR
  • Design & UX

Product conversation starter dankzij een interactieve toepassing

Simcenter Amesim is een systeemsimulatieplatform waarmee ontwerpingenieurs de prestaties van systemen virtueel kunnen beoordelen en optimaliseren. Het helpt bij het optimaliseren van de dynamische prestaties van mechatronische systemen, het analyseren van het stroomverbruik, het ontwerp en het valideren van besturingswetten voor elektrische apparaten voor de automobiel-, ruimtevaart-, industriële machine- en zware apparatuurindustrie.

Siemens Digital Industries heeft beroep gedaan op Kinamo voor de ontwikkeling van een mixed reality toepassing met als doel de bezoeker aan de hand van interactieve elementen meer details te geven rond de mogelijkheden van Simcenter Amesim als dé oplossing voor het creëren van digital twins.

Op de Siemens stand in Hannover Messe 2023 stond de echte Ecurie Aix Electric-raceauto. Als bezoekers naar de raceauto keken via de Meta (Oculus) Quest 2 headset werd boven de echte wagen een 3D CAD-model van de wagen zichtbaar.
In de applicatie kon men meer informatie ontdekken over de definitie van batterijvereisten, batterijkoeling, batterijoplaadvereisten, thermal runaway en batterijveroudering en -degradatie.

Siem mixedreality 01
Siem mixedreality 02

Augmented reality als wegwijzer

Voor elk onderwerp binnen de toepassing (batterijcomponenten, thermal runaway...) is het de bedoeling dat gebruiker een pictogram sleept naar een specifieke plaats boven het 3D model van de raceauto om zo het extra niveau in de applicatie te ontgrendelen.
Bij het correct activeren van een onderwerp kan men eerst de relevante CAD-modellen in mixed reality inspecteren, vasthouden en roteren. Gekoppeld aan elk onderwerp lieten we bezoekers zien hoe de Siemens Amesim-software de oplossing is die ze nodig hebben om een ‘digital twin‘ te creëren om simulaties en optimalisaties op uit te voeren.

Kinamo bedacht het concept en ontwikkelde de applicatie in een paar weken tijd.
We gebruiken de MRTK toolkit - oorspronkelijk ontwikkeld voor de Microsoft Hololens - en hebben deze omgezet in een toepassing die kan draaien op de Meta (Oculus) Quest 2. Door een combinatie van custom programmatie en gebruik van passthrough functionaliteit zijn we in staat om een link te creëren tussen de raceauto die fysiek aanwezig is op de stand en werd een virtueel model geplaatst bovenop wat bezoekers zien in real-time: Augmented Reality.

De keuze voor de Meta (Oculus) Quest 2 als platform voor deze toepassing zorgt ervoor dat we een marketingtool hebben kunnen ontwikkelen die eenvoudig inzetbaar is, zonder hoge gebruikskosten (in vergelijking met andere AR/VR headsets) en vlot kan worden gebruikt door andere marketingteams binnen Siemens Digital Software.

Siem mixedreality small 01
Siem mixedreality small 02
Siem mixedreality small 03
Benieuwd over de mogelijkheden van mixed reality, AR/VR?

Wil u zelf deze mixed-reality applicatie of één van onze andere VR applicaties eens testen?
Laat ons even weten wanneer het past om langs te komen bij ons op kantoor.

Kinamo

Selecteer uw taal

Alle talen: