Digitaal informatie en streaming platform

Vlaams Audiovisueel Fonds

  • PHP
  • API
  • Elasticsearch
  • Streaming
  • Web
  • Design & UX

Platform ter promotie van audiovisuele producties in Vlaanderen, mét streaming mogelijkheden

Flanders image, een tak van het Vlaams Audiovisueel Fonds welke verantwoordelijk is voor de promotie van Vlaamse audiovisuele producties, was op zoek naar een manier om deze producties op een aantrekkelijke manier te presenteren aan een internationaal publiek van professionals.
De bedoeling is om een aan deze doelgroep een totaalbeeld te kunnen geven van wat Vlaanderen als producent van kwaliteitsvolle films, kortfilms, docu, animatie, en series te bieden heeft voor onder andere internationale cinema, festivals en streaming platformen.

Het eindresultaat werden de Flanders Image website en het Screener streaming platform, twee toepassingen met elk een eigen doel.

Flandersimage.com is een digitale bibliotheek van producties allerhande met uitgebreide detailfiches per productie, inclusief stills, trailers, persinformatie, producent en regisseur contacten, volledige casts enz. Het biedt een totaalbeeld van wat onze regio te bieden heeft op vlak van audiovisuele producties.

Screener verzorgt een tweede, belangrijk luik om de audiovisuele producties te promoten en werkt als ondersteunende pijler voor de Flandersimage website.
Het is een streaming platform - enkel toegankelijk voor professionals uit de sector - waar een proefversie van de film, serie, docu kan bekeken worden, voorafgaand aan de beslissing om deze al dan niet in te kopen.
Het idee van dit platform is ontstaan vooraleer platformen als VRT Max, Streamz, Netflix, Prime populair werden of zelfs bestonden. Er mag gerust gezegd worden dat het Screener platform een pionier is op dat vlak!

Flandersimage 01
Flandersimage 02

Een integratie met technische uitdagingen

Bij aanvang van dit project bleek al gauw dat de grote technische uitdaging niet zozeer het design van de platformen zou worden, maar eerder het volledig integreren van alle bestaande informatiestromen naar één centraal geheel.
Het Vlaams Audiovisueel Fonds werkt - zoals vele ondernemingen - met informatie verspreid over een diversiteit aan platformen. Dat gaat van een Customer Relationship Management (CRM) systeem voor beheer van alle relaties, een dedicated "MyVAF" platform voor beheer van nieuwe en bestaande dossiers tot een digital asset management systeem voor beheer van alle resources gekoppeld aan producties, van pdf tot still tot videofragmenten.

Dit kluwen aan informatie steeds opnieuw aanspreken voor eender welk doeleinde zou steeds weer opnieuw een enorme opdracht zijn en van elke derde partij een tijdrovend aspect worden binnen elk project.
Daarom werd Kinamo ingeschakeld om een VAF API te ontwikkelen, een centraal punt dat door de flandersimage website en screener, maar ook door derden, kon aangewend worden voor het ophalen van informatie over producties.
Er werd een REST API ontwikkeld op basis van de OpenAPI specificatie die de informatie uit de verschillende systemen centraliseert zodat eender wie in het bezit van de juiste toegang op basis van zeer begrijpbare requests informatie kan opvragen die terugkomt als json, zonder te moeten graven in de verschillende specificaties van de leveranciers van de andere platformen.

Eens de VAF API operationeel was werd een ontwerp gemaakt van de Flandersimage website en zorgden we ervoor dat de database gevoed werd met de informatie uit de API, zowel content als assets worden op frequente basis gesynchroniseerd.
Aangezien de Flandersimage website één grote, snelle databank is van audiovisuele producties werd gekozen voor Elasticsearch als backend voor vlotte en toegankelijke full-text zoekopdrachten.

Flandersimage small01
Flandersimage small02
Flandersimage small03
Screener 01
Screener 02

Early adoptor met eigen streaming platform

Een tweede platform, gevoed door de VAF API, is de Screener toepassing welke nauw aansluit bij de doeleinden van de Flandersimage website.
Waar bij Flandersimage de nadruk ligt op informatie en persinformatie gaat het bij Screener volledig over de beleving zelf: het bekijken van de producties.

De oorspronkelijke screener website was een eenvoudig platform waar een titel "online" kon bekeken worden.
Het nieuwe platform gaat enkele stappen verder: het biedt volwaardige streaming van titels, access rights management en werkt met een vernuftig systeem van time credits welke toegekend kan worden door de VAF beheerders. Aan de hand van rechten kan een gebruiker bv. slechts een kwartier bekijken van een bepaalde productie, een volledige film, of een bepaalde pool van films.

Andere technische hoogstandjes zijn de mogelijkheid om aan de producties subtitles in verschillende talen toe te voegen, verschillende kwaliteitsstreams (HD, non-HD enz) aan te bieden, specifieke playlists voor gebruikersprofielen te maken (bv. voor festival selecties) en voor de gebruiker: casting naar andere apparaten.

Screener is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig, professioneel streaming platform binnen de sector, tot grote tevredenheid van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Screener small 01
Screener small 02
Screener small 03
Meer weten over centralisatie van digitale informatiestromen?

Bent u ook op zoek naar een technische partner die u kan begeleiden in het in kaart brengen en centraliseren van uw digitale informatiestromen?

Kinamo

Selecteer uw taal

Alle talen: