Gepubliceerd op 28 nov 2023.
We beginnen de blogpost eerst met stil te staan bij het ‘gewone’ knuffelen. Het idee achter wereld knuffeldag is iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen. Een knuffel is namelijk een makkelijke en veelzeggende manier om waardering te uiten
Dus bij deze alvast ook van ons een knuffel voor jou, Kinamo Style:
“Server Hugging”, oftewel, server knuffelen daar zitten we weer meteen meer in onze comfort-zone. 😉
Het klinkt schattig, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het beschrijft elke persoon die zich niet veilig voelt, tenzij ze hun server fysiek kunnen aanraken. Dat betekent meestal dat bedrijven hun IT-infrastructuur on-premise verkiezen.
Met andere woorden, zelf investeren in de nodige hardware, de accommodatie hiervoor, het onderhoud voorzien etc. Alles on-premise zoals men zegt en niets in de cloud.
Sinds in 2014 de term server hugging werd geïntroduceerd naar aanleiding van een onderzoek is er heel wat veranderd. Toen zou 46% van de IT-teams verkozen hebben om gegevens te bewaren op hardware die ze kunnen zien, aanraken en bedienen: dus on-premise.
Bij slechts 37% van de respondenten van het onderzoek destijds was de ‘cloud’ een onderdeel van hun hybride on-premise en off-site opslagstrategie.
Een recenter onderzoek van het Belgische IT landschap heeft aangeduid dat de meeste ondertussen wel grotendeels genezen zijn van hun server hugging verslaving.
Zo vindt 80% een hybride cloud aanpak het ideale model voor hun bedrijf. Maar nog steeds zou ongeveer 13% een eigen serverroom hebben.
Met de cloud bedoelen we servers en diensten die elders, niet on-premise functioneren. Hierbij gaat het dan om gehuurde systemen, onderhouden door een externe partij. Beschikbaar gesteld vanuit professionele datacentra met snelle internetverbindingen zodat ze van overal bereikbaar zijn.
De hybride cloud is een mix van de on-premise omgeving en de cloud omgeving. Hierbij hou je bepaalde delen van de infrastructuur lokaal, terwijl je een ander deel van de infrastructuur net bij cloud providers gaat zetten. Zo geniet je toch voor dat deel van de infrastructuur nog van de voordelen die de cloud kan bieden, zonder alles in de cloud te zetten.
We vroegen even aan onze systeembeheerder en CTO Koen naar zijn mening over Server hugging:
Terwijl ik dit schrijf zit ik naast een rack server. Het ziet er vrij koud uit zo met dat metalen chassis. Misschien moet ik het eerst even laten warmdraaien voordat ik het dadelijk lekker ga knuffelen? 😉
Ik ben zelf geen server hugger. Ondanks het feit dat er hier één naast mij ligt in mijn thuiskantoor. Het exemplaar dat hier ligt dient voor tests die ik lokaal uitvoer, er is er ook eentje voor lokale services, al de rest draait in de “cloud”. Kijk, zelfs mijn thuiskantoor is een hybride oplossing!
Volgens het eerder vermelde onderzoek zou er nog ongeveer 13% van de bedrijven een eigen serverroom hebben. Of de servers die soms terug te vinden zijn in het berghok van de organisatie daar mee onder vallen weten we echter niet.
Maar is het nog wel zinvol server lokaal te houden? Er zijn een aantal dingen nodig om lokaal je servers draaiende te houden…
Om te beginnen zet je de server best in een eigen lokaal. Enerzijds zullen je werknemers het niet appreciëren naast zo’n luidruchtige machine te zitten, anderzijds is het best interessant enige toegangscontrole kunnen voorzien. De eerste de beste bergruimte claim je hier misschien ook best niet voor op, je voorziet namelijk bij voorkeur enige temperatuur controle en natuurlijk de nodige betrouwbare netwerk en stroomaansluitingen. Allemaal dingen die standaard voorzien zijn in een professioneel datacenter.
Heb je dat dan toch allemaal ter beschikking, dan kunnen we de andere risico’s af gaan vinken. Hier hebben we het over diefstal, beschadiging (kan zelfs door een stroompiek), het risico op datalekken door toegang van onbevoegden, verlies door bv. brand…
Een aantal van die dingen kan je al afdekken door degelijke back-ups te nemen (met opslag liefst buiten het gebouw dan, om zeker te zijn) en de verzekeringspolis (al kan de recovery tijd wel eens tegenvallen als daarop beroept moet worden gedaan).
Wederom, in een professioneel datacenter zit je hier al een stuk veiliger.
Dan zijn er nog de tijdelijke pannes, daarmee denken we vooral aan stroomuitval en uitval van internetverbindingen. In België kan je je niet zomaar aansluiten op een 2de stroomnet, dus die back-up stroom zal je zelf moeten regelen met behulp van UPS systemen en eventueel een generator.
Wat betreft de internetverbinding, om dit redelijk te ontdubbelen moet je 2 verschillende providers zoeken met een volledig gescheiden infrastructuur. Tot slot dien je ook een router te plaatsen die toelaat al dan niet naadloos om te schakelen tussen netwerken, ook hier zal een kostenplaatje aan vasthangen.
In een professioneel datacenter daarentegen, kan je een stuk makkelijker kiezen tussen verschillende providers. Het Kinamo netwerk bijvoorbeeld is steeds verbonden met het internet via meerdere providers. Dit met onze eigen IP-adressen waardoor bij een panne van één provider de omschakeling automatisch en transparant voor de eindgebruikers gebeurt. Dit realiseer je niet zomaar op kantoor.
Tot slot zien we de laatste jaren het fenomeen van thuiswerk. We voelen aan dat dit toch in een bepaalde vorm zal blijven bestaan, wat het nut van een server op kantoor nog meer wegneemt. Verbindingen naar een professioneel datacenter verlopen nu eenmaal in veel gevallen veel vlotter dan die naar het kantoor.
Wij zijn van mening dat een hybride oplossing een tijdelijke oplossing was, een overgangsfase.
De COVID epidemie lijkt echter de volgende fase ingezet te hebben. Wanneer een bedrijf de serveromgeving centraal in een datacenter zet betekent dit niet alleen zelf een boel infrastructurele zorgen minder, het betekent ook dat de werknemers van eender welke locatie verder kunnen werken. Of de werknemer nu thuis zit vanwege een quarantaine regeling of regulier thuiswerk, als deze in alle comfort, rust en met alle middelen verder kan werken betekent dit niet alleen een voordeel voor de werknemer, ook de werkgever is gebaat bij een zo min mogelijk verlies aan productiviteit.
Naar onze mening is de lokale server voorbijgestreefd, ook het hybride model brokkelt af, het is nu tijd om volledig op de cloud te focussen en de flexibiliteit die deze biedt volledig te omarmen.
Een kantoor is al lang niet meer een fysieke plaats waar een desktop staat. Het is eerder een ontmoetingshub voor werknemers voor sociaal en professioneel overleg. Al de rest moet toch van eender waar mogelijk zijn, niet?
Het uitdenken van volwaardige oplossingen om vlot te werken in een “cloud omgeving” behoort al langer tot ons standaard Managed Services aanbod. Voeg daarbij het totale ontzorgen van uw IT-infrastructuur, het voorzien en opvolgen van de nodige back-up strategieën en nog verder doorgedreven oplossingen zoals VMware Horizon Virtual Desktops en u weet dat u aan het juiste adres bent.
Nog twijfels? Stel gerust uw vragen!
Mocht u na het lezen van deze post toch over willen gaan tot het effectief fysiek knuffelen van uw servers, dan zouden we aanraden om op te letten met wollen truien en fleece, evenals andere opwekkers van statische elektriciteit. Tenzij u uw data al veilig in de cloud gezet hebt, ga dan uw gang, op eigen risico.