Wat is een domeinnaam-extensie of tld?

Laatst bijgewerkt op 28 sep. 2023 10:31:47.
Categorie: Alles over domeinnamen

domeinnamen registratie

Een domeinnaam uit twee delen: de naam en de extensie of tld. Voor 'kinamo.net' is de naam 'kinamo' en de extensie '.net'.

U kan bij Kinamo verschillende namen met verschillende extensies registreren.

Voor sommige extensies gelden bepaalde vereisten: zo moet u bijvoorbeeld in sommige gevallen over een adres te beschikken in het land van herkomst.

Kinamo biedt in deze gevallen de mogelijkheid aan om een contact adres te gebruiken, zo kan u toch gebruik maken van domeinnaam extensies die anders niet toegankelijk zouden zijn voor u.

Wat is een Domeinextensie?

Een domeinextensie is het deel van een webadres dat volgt op het laatste puntje. Bijvoorbeeld, in "www.mijnwebsite.com" is ".com" de domeinextensie. Domeinextensies worden ook wel TLD's genoemd, wat verwijst naar het hoogste niveau in de domeinnaamhiërarchie.

Zo ken je waarschijnlijk .com en .be wel, maar wist je dat er meer dan 1500 opties zijn? Zo heb je enorm veel keuze. Maar wat kies je nu het beste? We verdelen ze onder in 3 delen.

 1. Generieke TLD's (gTLD's): Dit omvat veelvoorkomende extensies zoals .com, .org en .net, die oorspronkelijk werden ontworpen met specifieke doelen maar nu breder worden gebruikt. Hier vallen ook de nieuwe gTLD's onder, zoals .app, .blog en .guru.
 2. Landcode TLD's (ccTLD's): Deze extensies zijn specifiek voor individuele landen of regio's, zoals .uk voor het Verenigd Koninkrijk, .de voor Duitsland en .ca voor Canada.
 3. Gesponsorde TLD's (sTLD's): Deze extensies zijn gerelateerd aan specifieke industrieën, belangen of gemeenschappen. Voorbeelden hiervan zijn .edu voor onderwijsinstellingen, .gov voor overheidsinstanties en .mil voor het Amerikaanse leger.

Voor sommige extensies gelden bepaalde vereisten: zo moet u bijvoorbeeld in sommige gevallen over een adres beschikken in het land van herkomst.

Kinamo biedt in deze gevallen de mogelijkheid aan om een contactadres te gebruiken. Zo kunt u toch gebruik maken van domeinnaam extensies die anders niet toegankelijk zouden zijn voor u.

Waarom is de Keuze van een Domeinextensie Belangrijk?

De keuze van je domeinextensie kan invloed hebben op hoe jouw website wordt waargenomen en herinnerd. Een goed gekozen extensie kan de geloofwaardigheid en relevantie van je site versterken. Zo kan een .edu-extensie worden geassocieerd met educatieve instellingen, terwijl een .store-extensie ideaal kan zijn voor e-commerceplatforms.

Overwegingen bij het Kiezen van een Domeinextensie:

 1. Relevantie: Kies een extensie die relevant is voor het doel en de inhoud van je website. Een .tech-extensie kan geschikt zijn voor een technologieblog, terwijl een .ca-extensie ideaal is voor een Canadese online winkel.
 2. Doelgroep: Overweeg waar je doelgroep zich bevindt. Als je voornamelijk lokaal opereert, kan een ccTLD zoals .nl of .fr meer herkenning en vertrouwen opbouwen.
 3. Beschikbaarheid: Sommige populaire gTLD's kunnen druk bezet zijn, maar nieuwe gTLD's bieden vaak meer mogelijkheden om creatief te zijn in je domeinnaamkeuze.
 4. Branding: Je domeinextensie maakt deel uit van je merkidentiteit. Zorg ervoor dat het past bij de boodschap die je wilt overbrengen.

Risicovolle Extensies

Bij het selecteren van de juiste domeinextensie voor je website, is het cruciaal om rekening te houden met de veiligheid en betrouwbaarheid van de extensie. Sommige domeinextensies hebben helaas de aandacht getrokken van phishers, oplichters en cybercriminelen, die ze gebruiken om misleidende websites op te zetten. Hier zijn enkele extensies die in verband worden gebracht met frauduleuze activiteiten:

 • .country
 • .stream
 • .download
 • .xin
 • .gdn

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te kiezen voor trendy of goedkope domeinextensies, is het verstandig om je bewust te zijn van mogelijke risico's. Het vermijden van extensies die vaak geassocieerd worden met misbruik kan bijdragen aan de veiligheid van je website en het behoud van je online reputatie.

Conclusie

Domeinextensies spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van je online identiteit en kunnen invloed hebben op hoe je website wordt waargenomen. Begrijp de betekenis achter verschillende soorten extensies en weeg zorgvuldig af welke extensie het beste past bij je doelstellingen en doelgroep. Het kiezen van de juiste domeinextensie is een stap in de richting van een succesvolle online aanwezigheid.


Gerelateerde artikels

Extra hulp nodig?

Werden niet al uw vragen beantwoord?
Geen nood, via een support aanvraag helpen wij u graag verder!

Selecteer uw taal

Alle talen: