Wat is een domeinnaam?

Laatst bijgewerkt op 28 sep. 2023 10:31:48.
Categorie: Alles over domeinnamen

registratie domeinnamen

Het Internet verbindt desktop machines, portables, servers en andere apparaten aan de hand van unieke nummers. Deze 'IP' adressen zorgen ervoor dat de gegevens van punt A naar punt B gaan en via 'routing' een datapakket op de juiste bestemming krijgen. De populaire zoekmachine Google is bereikbaar via IP adres 64.233.179.99. Dit is moeilijk te onthouden, vandaar dat de domeinnaam 'google.be' gekoppeld is aan dit adres.

Ook uw website is bereikbaar via een 'IP' adres. Uiteraard is dit alles behalve handig en gebruiksvriendelijk. Vandaar de introductie van de 'Domain Name Servers' (DNS). Deze DNS servers koppelen een naam aan een 'IP' adres. Deze naam is wellicht beter gekend als de 'domeinnaam'.
Als bedrijf, particulier of organisatie kan u een persoonlijke domeinnaam 'registreren'. U huurt dan als het ware het gebruiksrecht op die naam gedurende een periode van een jaar.

Wil dit zeggen dat u de officiële eigenaar bent van deze domeinnaam? Neen.

Domeinnamen zijn vrij verkrijgbaar voor iedereen en kunnen slechts aan de hand van Internationaal Geregistreerde Handelsmerken en via gerechtelijke stappen toegewezen worden aan een bepaald bedrijf, welke op dat moment het gebruiksrecht krijgt over die domeinnaam.

Een domeinnaam bestaat uit twee delen: de naam (bv. 'kinamo') en het 'top level domain' of de extensie, in ons geval '.be'.
Er zijn tal van extensies beschikbaar: .fr, .nl, .com, enz.

Op het moment dat u uw domeinnaam wil registreren is het mogelijk dat u de melding krijgt dat deze reeds 'in gebruik' is. Een domeinnaam is namelijk uniek!


Gerelateerde artikels

Apache - SSL 2.0, SSL 3.0 uitschakelen en kiezen voor een moderne veilige SSL-configuratie

Dit artikel laat zien hoe je de protocollen SSL 2.0, SSL 3.0 en oudere TLS-versies kunt uitschakelen op je Apache...

Lees meer

Wat is een SPF record?

Als je wil vermijden dat jouw verzonden mails in spam of junk mappen terecht komen bij de ontvanger voeg je...

Lees meer

Mails verstuurd naar gmail.com komen niet toe bij de ontvanger

Berichten die verzonden worden naar een gmail.com adres komen niet toe bij de ontvanger. De verzender krijgt een foutmelding terug...

Lees meer

Extra hulp nodig?

Werden niet al uw vragen beantwoord?
Geen nood, via een support aanvraag helpen wij u graag verder!

Selecteer uw taal

Alle talen: